eu tagállam pénz

A tagállamokat kihagyva is oszthatna pénzt az EU

Budapest

Egy lépéssel közelebb kerültek a magyarországi települések ahhoz, hogy közvetlenül pályázhassanak uniós forrásokra, ugyanis az Európai Parlament (EP) elfogadta a Cseh Katalin momentumos EP-képviselőről elnevezett Cseh-jelentést. Cseh és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester közös közleménye így fogalmaz az indokokról:

Az elmúlt időszakban ugyanis a Magyarországra érkező uniós pénzek – a Fidesz-kormány hibái, bűnei és kompromisszumképtelensége miatt – veszélybe kerültek. Az uniós helyreállítási alap milliárdjai a fideszes korrupció miatt elakadtak, és ugyanezért indulhat jogállamisági eljárás is a magyar kormány ellen.

A jelentés más témákat is érint, kiemelten a klímaváltozásra adandó válaszokat. Budapest jelentős uniós forrásokat szeretne lehívni környezetvédelmi célokra, de nemek közti egyenlőség előmozdítása céljából is. Ehhez kapcsolódik, hogy a jelentés szerint a tagállamoknak ratifikálniuk kéne a – többek közt a nők védelmével és a családon belüli erőszakkal is foglalkozó – Isztambuli Egyezményt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük