125 év vásárcsarnok

125 éve adták át a Központi Vásárcsarnokot

Budapest

1897. február 15-én adták át a Központi Vásárcsarnokot a Fővám téren, ezzel pedig új korszak köszöntött be Budapesten. A Vásárcsarnokok hálózata, élükön a Központi Vásárcsarnokkal rendezett, higénikus körülményeket teremtett, és nem mellesleg nagyvonalú, maradandó építészeti értéket képviselő épületekkel gazdagította Budapest képét.

A Főváros által építtetett csarnokok létrehozása Budapest első polgármesterének, Kamermayer Károlynak a nevéhez fűződik. Munkatársaival együtt a szedett-vedett budapesti piacokat, utcai vásárokat látva nem félt nagyot álmodni. Európai mintákból tanulva, kitartó munkával olyan épületeket hoztak létre, melyekre ma is joggal lehetünk büszkék.

Budapest egyik büszkesége nem csak az ide látogató turisták egyik legkedveltebb célpontja, hanem ma is valódi piac, ahova érdemes budapestiként is minél többször betérni a friss termelői árukért.

A városban elszórva található piacok, csarnokok hálózata nagyon fontos szerepet játszott és játszik nem csak az élelmiszerellátásban, hanem az egyes kerületek, kerületrészek élhetőségében és identitásában is.

Amellett, hogy fontos, hogy minél több helyen lehessen a város közepén is friss, termelői áruhoz jutni, a piacok és csarnokok találkozási, közösségi helyként is működnek.

Az évforduló alkalmából arra bíztatok mindenkit, hogy minél gyakrabban keresse fel a budapesti piacokat, vásárcsarnokokat, köztük a kívül-belül ma is lenyűgöző Központi Vásárcsarnokot.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük