egészséges budapest program

Ma megérkezett az egészséges Budapest program támogatása

Budapest

Havasi Gábor Facebook posztja:

Budapest előző vezetése 2012-ben lemondott a főváros egészségügyi feladatairól, kórházait, szakrendelőit elvesztette. A főváros új vezetésével mégis azt gondoljuk, hogy van felelősségünk a budapestiek egészségében és 2019 év végén az egyik első célunk volt, hogy forrást szerezzünk a kerületi háziorvosi és szakorvosi rendelők felújítására, bővítésére. Meg is állapodtunk a kormánnyal – ekkor egy jó kompromisszum született, ami alapján mindkét fél megvalósíthatja, ami számára fontos: a kormány építhet egy újabb stadion és megrendezheti az atlétikai világbajnokságot, mi pedig a kerületekkel közösen öt éven át évi 10 milliárd forintot fordíthatunk a budapesti egészségügyre.
A munka el is kezdődött. 2020-ban és 2021-ben is objektív szempontok alapján tettünk javaslatot a forráselosztásra, a beruházások pedig elindultak, több kerületben már be is fejeződtek. Például az I. kerületben a 21. század elvárásainak megfelelően átalakították az Attila úti háziorvosi rendelőket, a XXII. kerület vásárolt egy új CT-készüléket és a XIX. kerületben készül az Ady Endre úti szakrendelő átfogó felújítása. A Fővárosi Önkormányzattal elindítottuk a CT- és MR-várólistacsökkentési programunkat, melynek keretében már közel 2000 budapestinek tudtunk gyors segítséget nyújtani a bajban. Daganatos betegség gyanúja esetén az általunk biztosított szolgáltatók 7 napon belül elvégzik a szükséges képalkotó vizsgálatot és három napon belül elkészítik a leletet is.
Különösen fontosnak gondolom ezt a lehetőséget, mikor a Fidesz-kormány káoszos járványkezelése miatt szakértők szerint az új daganatos betegségek 15-20 százaléka marad észrevétlenül – ez az elmúlt egy és negyed évben 5000 beteget jelentett. Daganatos betegség esetén az idő életet menthet.
Idén azonban a Fidesz politikai céljainak megfelelően a kormány nyolc hónapig visszatartotta a budapesti önkormányzatoknak járó 2021. évi 10 milliárd forintos egészségügyi támogatásokat, a saját maguk által meghatározott határidő is több hónapja lejárt. A Fidesz politikai játszmája miatt tizenkilenc önkormányzat, több százezer budapesti polgár egészségügyi fejlesztései szenvedtek jelentős késést. Pokorni Zoltán szerint csak a hegyvidéki tervezett rendelőfelújítás 6000 ember életét érinti.
A főváros vezetésével mindent megtettünk annak érdekében, hogy ezek a fontos beruházások elkezdődhessenek, folytatódhassanak. Karácsony Gergely és a Momentum Mozgalom javaslata alapján a Fővárosi Közgyűlés szeptemberben ultimátumot küldött a kormánynak: ha nem utalják át a budapestieknek járó 2021. évi egészségügyi támogatásokat, akkor a főpolgármester visszavonja az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez adott hozzájárulását, és több budapesti ellenzéki országgyűlési képviselő kérdést intézett a kormányhoz.
Örömmel jelentem be, hogy az érintett önkormányzatok egy része ma megkapta a régóta várt támogatást, a többiek pedig hamarosan megkapják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük